NL | FR

Struikgewas

In 'steriele' tuinen vinden vogels en zoogdieren niet genoeg voedsel en beschutting. Zo'n tuin biedt te weinig natuurlijk voedsel voor dieren, er zijn niet genoeg onkruidzaden, bessen, noten en insecten om te overleven en jongen groot te brengen. In heel Europa kampen wilde vogels met problemen. Ooit als heel gewoon beschouwde soorten als de huismus en de ringmus zijn sterk in aantal gedaald. Help ze dus een handje!

ontdek

Het zijn hoofdzakelijk de struiken in je tuin die bepalen of de vogels, zoogdieren en insecten in je tuin voldoende voedsel en beschutting vinden. Bloesemrijke en bessendragende struiken trekken de meeste bezoekers aan.

De meidoorn is een belangrijke broed- en schuilplaats voor vogels. De rode bessen zijn voedsel voor vogels en insecten en het is een gastheer voor tal van mossen, korstmossen, insecten en zwammen.

Zoete kers en kriek zijn met hun vrij zure, donkerrode bessen, erg in trek bij tal van vogels, waaronder de spreeuw, maar bijvoorbeeld ook de zeldzame appelvink.

De hazelaar heeft een grote stuifmeelproductie, die veel insecten aantrekt.  Hazelnoten zijn bijzonder geliefd bij vogels en zoogdieren.

De rode kornoelje met de blauwzwarte bessen is geliefd bij vogels en er komen veel vlinders op de bloesems af.

Zomer- en wintereik zijn onmisbaar als voedselbron voor tal van dieren. Enorm veel organismen leven samen met deze boom: (korst)mossen, zwammen, insecten en vogels. De eikels zijn uitermate geliefd bij vogels en zoogdieren.

Gewone klimop is een echte honingleverancier en dus belangrijk voor insecten. De dofzwarte bessen zijn eetbaar in de lente en klimop is een belangrijke nest- en overnachtingsplaats voor vogels. Hop is een  belangrijke voedselplant voor insecten en biedt dekking.

Wilde wingerd is een niet te versmaden nectarbron, met dofblauwe zoete bessen voor vogels en biedt uitstekende nestgelegenheid. Met vingerhoedskruid, echte guldenroede, grote kaardenbol en boerenwormkruid trek je vlinders, hommels, bijen en andere insecten aan. De zaden van de grote kaardenbol zijn een aantrekkingspool voor putters.

Van de pastinaak kunnen we zelf de wortel eten en de plant trekt veel insecten aan. Veldsalie is een vlinder- en bijenplant en kan als keukenkruid gebruikt worden

doe tip

Eten is één ding, maar een veilig onderkomen is minstens zo belangrijk. Beschutting kun je aanbieden door het planten van een groenblijvende boom of struik. Een meidoorn of braamstruik biedt dankzij de doornen een ideale schuilplek. De bloesems trekken vele insecten aan.

De huismus en de roodborst nestelen graag in klimplanten die je tegen een muurtje of je gevel kunt laten groeien en een haag zorgt voor een ruime woongelegenheid met verschillende verdiepingen.

Besdragende struiken bieden een bloemenweelde in het voorjaar, nestgelegenheid en voedsel in de herfst. Vlier, meidoorn, vuilboom, hulst en lijsterbes horen absoluut thuis in een vogelvriendelijke tuin. Waarom dus niet kiezen voor een haag van besdragende struiken in plaats van een muur of schutting?

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel