NL | FR

Biodiversiteit omvat alle dieren, planten, paddenstoelen en andere levensvormen en zorgt voor zuurstof, voedsel, geneesmiddelen, zuivere lucht en water, enz. Biodiversiteit is leven! Dat leven is echter in gevaar: soorten verdwijnen aan een alarmerende snelheid... Doe mee en zet je in voor het leven op onze mooie planeet! 

Kies jouw actie!

... of kies meteen meerdere acties!

Al 118320 engagementen dankzij 16882526 geëngageerde personen.

Tip van de dag!

Inschrijven RSS

Ik breng geen Aziatische lieveheersbeestjes in mijn tuin.

Onze inheemse (tweestippelige, zevenstippelige …) lieveheersbeestjes verorberen bladluizen en bladvlooien als de beste! Je kan ze kopen in sommige tuincentra en op het internet (verkies larven boven volwassen diertjes, want ze zijn gulziger en vliegen niet weg).

Maar in de jaren 90 werden vooral Aziatische lieveheersbeestjes (Harmonia axyridis) verkocht. Ondertussen zijn die volledig ingeburgerd en op weg onze inheemse soorten te verdringen … ze eten zelfs hun larven. Helaas zie je bijna het verschil niet!

Een bijkomend nadeel is dat ze binnenshuis overwinteren, soms met honderden op een hoop! Ze scheiden een stinkende stof af, maar zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. 

Tip van de dag

Bestel hier het gratis boekje met 366 tips voor de biodiversiteit.

Bestel
Deel