NL | FR

Bloemenweide

Een bloemweide als alternatief voor een deel van het gazon brengt een grote meerwaarde in je tuin. Na enkele jaren geniet je van een zomers tafereel van geurige en kleurrijke bloemen, die bezocht worden door bijen en vlinders. Bovendien spaar je tijd uit, want een bloemenweide is veel onderhoudsvriendelijker dan een grasveld.

ontdek

Een bloemenweide is als een supermarkt waar het gratis winkelen is voor de insecten. En doordat er meer niet-schadelijke insecten in je tuin zullen voorkomen, vergroot je de kansen voor de huismus en de grauwe vliegenvanger om hun jongen succesvol groot te brengen.  Spitsmuizen zullen de bloemenweide ook vaan bezoeken om sprinkhanen op te peuzelen.

Je kunt klaproos, korenbloem en kamille verwachten in je akkerbloemenweide en margriet, knoopkruid en beemdkroon in de bloemenweide met meerjarige planten. Die laatste kun je extra opfleuren met allerlei bol- en knolgewassen die in het voorjaar bloeien, zodat je nog langer van de kleurenpracht geniet.

doe tip

Een bloemenweide met eenjarige akkerbloemen kun je aanleggen op een stuk grond dat je elk jaar kunt bewerken. Je verstoort immers de grond door hem jaarlijks open te maken door te frezen of te gritselen. De eerste jaren moet je inzaaien omdat er nog niet voldoende zaadvoorraad in de grond zit. Het inzaaien van akkerbloemen kan op vrijwel elke grondsoort.

Een bloemenweide met meerjarige bloemen is weinig arbeidsintensief. Indien je vertrekt van een gazon moet je de graszoden niet onderspitten, maar verwijder ze wel, om de bodem niet extra te bemesten. Je kunt starten met een open, onbegroeide plek. Bij sterk bemeste gronden krijg je de eerste jaren te maken met een dominantie van grote brandnetel en zuring, op armere grond krijg je een grotere variatie aan soorten.

Het inzaaien van de bloemenweide doe je best einde maart tot half april. Zaai het mengsel dun, zodat je stevige en gezonde planten krijgt. Hark na het zaaien zachtjes in en rol of stamp het perceel aan. Zaai je in een droge periode, vergeet dan niet extra water te geven. De beste locatie voor je bloemenweide is een perceeltje in de volle zon.

Het maaien van het perceel moet éénmaal gebeuren voor de eenjarige akkerbloemenweide en twee keer per jaar (in juli en september) voor de meerjarige bloemen. Gebruik voor het maaien een zeis of bosmaaier, niet de grasmachine. Laat het maaisel drogen op het perceel zodat de zaden er kunnen uitvallen. Keer het maaisel af en toe om. Na een week kun je het verwijderen en gebruiken voor de composthoop. Vergeet niet om na het maaien je akkerbloemenweide te harken of te gritselen.

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel