NL | FR

Haag

Een haag is een belangrijk element in een tuin en een leuk stukje natuur op zich. Je kunt een haag aanplanten met één soort, maar je kiest beter voor meerdere soorten.

ontdek

Wilde planten worden te vaak gezien als onkruid. Je kunt deze planten immers ook zo snoeien, knippen of vormgeven dat ze niet misstaan in een wat nettere tuin. Een tuin met inheemse planten biedt een aantal voordelen boven een tuin met uitheemse planten. Vooreerst zijn inheemse planten aangepast aan ons klimaat waardoor ze minder onderhoudsgevoelig zijn. Bovendien leven ze in samenhang met insecten en andere dieren door hen voedsel en beschutting te bieden. Ten derde zijn ze ook minder gevoelig voor ziekten waardoor je niet of zelden bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken.
 

Kies maar uit!

Voor je haag of houtkant heb je ook onder inheemse planten een ruime keuze.  Beuk, haagbeuk en meidoorn zijn de klassiekers. Met zomereik, hazelaar en rode kornoelje breng je leven in de haag. Vlier en linde produceren uitbundige bloesems waar je thee van kunt maken. Heel wat van die soorten zijn dan ook een echte aanwinst voor je tuin.

doe tip

Veel tuinen hebben een strakke haag, met planten kort op elkaar en netjes geschoren. Maar je kunt planten wat meer ruimte geven zodat ze in volume kunnen toenemen. Voor beide soorten hagen is de beste plantperiode voor planten met een blote wortel de maanden november en december. Ze hebben dan nog enkele maanden tijd om tot rust te komen voor de sapstroom in het voorjaar op gang komt. Variatie in de begroeiing is een sleutelwoord voor een rijke biodiversiteit. Als het kan moet je zeker sommige planten in je haagkant laten uitgroeien tot een boom.

Wie de haag strak geschoren houdt, krijgt zelden bloesems en bessen. Door de snoei valt de bloei grotendeels weg. Wie toch een uitbundige bloei wil, kan beter een losse haag aanplanten.

Een losse haag moet je minder vaak snoeien. Hoe meer je snoeit, hoe minder bloemen en bessen de haag zal dragen. In dit soort losse haag komen meidoorn, Gelderse roos, hazelaar, hondsroos en vlier tot hun recht.

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel