NL | FR

Gazon

Een gazon is een klassieker in de tuin, maar er zijn relatief weinig soorten die erin kunnen overleven. Zeker als je het gazon intensief onderhoudt is er enkel ruimte voor een beperkt aantal doordeweekse soorten.

ontdek

Een gazon heeft vele functies: het geeft ruimte aan de tuin en is leuk om te gebruiken en om op te spelen. De basisregel voor biodiversiteit is variatie en dit geldt dus ook voor een gazon. Hoe meer onregelmatigheden je toelaat in het gras, hoe meer soorten dieren en planten het gazon met je zullen delen.
 

Geef mollen en mieren de ruimte

De mol is zeker een van de vaste bezoekers, maar een nachtmerrie voor de liefhebber van een grasmat die er moet uitzien als een biljartlaken. De open plekjes die ontstaan door de molshoop zijn wel een perfecte plaats voor de solitaire graaf- en zandbijen die er een nestje maken.

Mieren vinden een perfect leefgebied in je gazon. Knoopmieren zijn niet zulke gezellige buren want ze kunnen bijten. Bedenk wel dat mieren erg nuttig zijn in de tuin want ze verwerken afval en eten andere insecten zoals vliegen en muggen. De bruine wegmier bestuift bepaalde plantensoorten en verspreidt zaden. Zelf zijn mieren een belangrijke voedselbron voor onder andere de groene specht. Je ziet hem putjes graven in het gras, terwijl hij met zijn lange tong naar mieren zoekt. Als de mieren op een warme zomerdag uitzwermen, zie je meeuwen en spreeuwen zwevend boven de tuin, op zoek naar een lekkere hap.

doe tip

Bemest het gazon niet te vaak met kunstmest. Het mest komt mogelijk in je vijver terecht en verstoort het ecosysteem. Maai je gras niet te kort maar hou een lengte van vijf tot acht centimeter, want kort gras heeft korte wortels die het water niet goed vasthouden.

De paddenstoelen in het gras zullen verdwijnen als je veel bemest en ontmost. Als je je gazon jarenlang niet bemest en wel regelmatig maait dan heb je kans op mooie soorten zoals het wasplaatje, het sneeuwzwammetje en op zandgrond mogelijk het vuurzwammetje.

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel