NL | FR

Dag van de Biodiversiteit!

22 mei 2010 is de Internationale Dag van de Biodiversiteit tijdens het Internationale Jaar van de Biodiversiteit!

In aanloop naar deze dag worden in het Museum voor Natuurwetenschappen het Belgische soortenregister www.species.be, de biogeosafari (www.biogeosafari.be) en de eerste resultaten van de campagne www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be gepresenteerd.

 

Maar voor, tijdens en na 22 mei staan ook tal van andere activiteiten op het programma in België:

. Tot 30 mei kan je nog de tentoonstelling ‘Roofvogels, meesters van het luchtruim’ bezoeken in het bosmuseum Jan van Ruusbroec te Hoeilaart. Ontdek hoe roofvogels en uilen leven en jagen en hoe ze hiervoor zijn uitgerust. En welke rol ze spelen in de natuur. Gratis toegang van woensdag tot en met zondag, van 13 tot 17 uur. Meer info: 02 658 24 94, info@inverde.be.

. Op 22 mei organiseert Natagora een feestelijke dag van de biodiversiteit in het natuurreservaat van Marionville in de provincie Henegouwen. Op het programma onder andere dag- en avondwandelingen, observaties van planten, vogels, insecten, bouwen van nestkastjes, kinderanimatie en sprookjeswandeling, fietsrally. Ook de dagen nadien en op andere locaties zijn er tal van excursies en andere activiteiten gepland. Meer info: www.natagora.be.

. Op 22 mei vanaf 14 uur ben je welkom in De Kaaihoeve (Meilegem, Oost-Vlaanderen) voor de tentoonstelling ‘Biodiversiteit, alles hangt samen’ en tal van activiteiten voor klein en groot. Meer info: www.dekaaihoeve.be.

. Eveneens op 22 mei in de namiddag viert de provincie Antwerpen aan en in het Natuur- en landschapshuis van Zoersel het jaar en de dag van de biodiversiteit. Tijdens Roodwaternacht worden er een hele resem activiteiten georganiseerd, krijg je allerlei ontdekkingstochten voorgeschoteld, en wordt het gelijknamige kinderboek gepresenteerd. Meer info: www.roodwaternacht.be.

. Van 22 tot 24 mei kan je een bezoekje brengen aan Passiflora in de Nationale Plantentuin te Meise. Passiflora is een uniek tuinevenement en tevens dé referentie voor wie van tuinen en tuinieren houdt. Aan de hand van themadorpen krijgen de bezoekers een overzichtelijke totaalbeurs voorgeschoteld. Maar er staat nog heel wat meer op het programma! Meer info: www.happenings.be/passiflora/nl.

. Op 22 en 23 mei daagt Natuurpunt je uit om allen samen minstens 2010 verschillende soorten waar te nemen in het kader van de actie ‘Tel mee tot 2010’. Ontdek hoe je mee kan tellen op www.natuurpunt.be/telmeetot2010. Of ga zelf op zoek naar de biodiversiteit in je omgeving en geef je waarnemingen in op www.waarnemingen.be.

. Van 22 mei tot 2 november neem je een kunstzinnig natuurbad dankzij de fototentoonstelling ‘Koffers vol Natuur’ in de Nationale Plantentuin te Meise. Natuurfotograaf Tom Linster stelt zijn meest recente meesterwerkjes voor. Via koffers en kijkkasten word je uitgenodigd om zijn foto's vanuit een originele hoek te bekijken. Meer info: www.plantentuinmeise.be.

. Op 23 mei kan je in het Africamuseum terecht voor een bezoek van de tentoonstelling ‘Congostroom, 4700 km bruisende natuur en cultuur’ in aanwezigheid van de wetenschappers van het KMMA, actief in het domein van de biodiversiteit. Doorheen de tentoonstelling lichten ze hun dagelijks werk toe en geven antwoord op al uw vragen. Meer info: www.africamuseum.be.

. Op 30 mei is de Dag van het Park al aan zijn 20ste editie toe! Dankzij het thema ‘Groen in je buurt’ komen niet enkel parken, maar alle groenelementen aan bod. Voorbeelden zijn gevelgroen en muurvegetaties in de woonstraat, groendaken, maar ook stadbossen, parken en natuurgebieden. Meer info: www.dagvanhetpark.be.

. Van 1 t.e.m. 4 juni organiseert de Europese Commissie de jaarlijkse Groene Week. Dit jaar is de biodiversiteit het centrale thema. Geen verrassing in dit internationale biodiversiteitsjaar en gezien in oktober de belangrijke 10de Conferentie van de Partijen op het programma staat. Meer info: www.greenweek2010.eu.

. Van 5 tot 13 juni staat bio in Vlaanderen volop in de kijker. Neem een kijkje op de bioboerderij en zie hoe al dat biolekkers wordt geteeld. Loop langs in de biowinkel en laat je verwennen met proevertjes. Schuif bij aan tafel of geniet van een dagje in de natuur. Doe de bioweek en kies bio. Smakelijk! Meer info: www.bioforum.be en www.bioweek.be.

. Op zondag 6 juni kan je komen milieufeesten in Brussel. Een prima gelegenheid om plezier te maken, deel te nemen aan allerlei animaties, kennis te maken met tal van Brusselse milieuactoren en milieuverenigingen en informatie in te winnen. Vorig jaar kwamen duizenden bezoekers de talloze kraampjes bezoeken. Weldra meer info via: www.ibgebim.be.

. Van 19 tot 27 juni vraagt Natagora je om zwaluwen en hun nesten te tellen in het kader van de actie ‘Devine, combien d’hirondelles sont nos voisins ?’. De resultaten kunnen vervolgens worden vergeleken met die van vorig jaar. Meer info: www.natagora.be.

---

Benieuwd welke biodiverse activiteiten nog allemaal op het programma staan tijdens het Internationale Jaar van de Biodiversiteit in 2010? Neem dan snel een kijkje op www.biodiv2010.be en trek erop uit!

Deel