NL | FR

Biodiversiteitsdag 2011

Elk jaar wordt op 22 mei de biodiversiteit extra in de kijker gezet. Dit jaar staat de internationale biodiversiteitsdag in het teken van de bossen. Haal je agenda snel boven want er staat weer heel wat op stapel!

Bossen en biodiversiteit, levende rijkdom

Bossen zijn de meest biodiverse ecosystemen op het land! Het behoud en duurzame gebruik van bossen staat dan ook garant voor de bescherming van meer dan twee derde van alle planten- en diersoorten die op het land leven. Diverse en gezonde bossen leveren tal van diensten voor het menselijk overleven en welzijn, naast andere economische, culturele en sociale baten.

Sinds zowat een eeuw neemt de beboste oppervlakte in België langzaam terug toe, bossen beslaan momenteel iets meer dan 20% van het grondgebied. Wereldwijd echter blijven bossen verdwijnen aan een snelheid van 13 miljoen hectaren per jaar! Het verdwijnen van bossen, vaak omdat ze ondergewaardeerd worden vermits hun ecosysteemdiensten niet worden erkend door onze markteconomie, heeft verregaande gevolgen voor de mensheid.

Voldoende politieke wil is nodig voor het behoud en duurzame gebruik van bossen. Wereldwijd wordt hier en daar, en op diverse schalen, al actie ondernomen. Bovendien bieden ook herstelde boslandschappen voedsel, water, beschutting en talrijke andere ecosysteemdiensten. Elke mens heeft een deeltje van de sleutel in handen door het maken van duurzame individuele keuzes en het beperken van de eigen ecologische voetafdruk.

Naast het Internationale Jaar van de Bossen is 2011 eveneens het startjaar van het Internationaal Decennium van de Biodiversiteit (2011-2020). Daarmee wordt nogmaals onderstreept dat de verantwoordelijken de aandacht voor biodiversiteit, hoog op de agenda geplaatst tijdens het afgelopen Internationale Jaar van de Biodiversiteit, willen blijven behouden om iedereen bewust te maken van het levensbelang van biodiversiteit en de noodzaak om actie te ondernemen en de natuurlijke schatten te beschermen. De website www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be en de educatieve component http://ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be zetten dit alvast om in de praktijk.


Talrijke organisaties zetten biodiversiteit in de kijker op en rond 22 mei. Hier vind je een chronologisch overzicht van enkele geplande activiteiten in ons land:

Op woensdag 18 mei nodigt ARGUS je in Antwerpen uit voor de Belgische première van de documentaire “Silent Snow” over de sluipende vervuiling van het hoge Noorden. Vlaams poolreiziger Dixie Dansercoer geeft een uiteenzetting over het hoge Noorden, terwijl filmmaker Jan van den Berg de documentaire inleidt. Meer info: www.argusmilieu.be.

Op zaterdag 21 mei in de namiddag organiseert ECOLO-Ostbelgien een congres over biodiversiteit en diens invloed op de (lokale) economie. Na een algemene inleiding over biodiversiteit staat er een debat met vertegenwoordigers van verschillende economische en andere sectoren op het programma. De namiddag wordt grensoverschrijdend afgesloten met uiteenzettingen van Belgische en Duitse politici. Meer info: www.ecolodg.be.

Van 21 mei tot 30 november kan je in de Nationale Plantentuin terecht voor het Wereldwoudenparcours. Bomen van het regenwoud, de taiga, het moessonbos, de mangroves... in Meise groeien ze allemaal. Op 21 mei opent trouwens de nieuwe moesson- en savannekas. Je vindt er de baobab, de kapokboom, wilde vrouwentongen en nog veel meer tot de verbeelding sprekende planten. Meer info: www.plantentuinmeise.be.

Op zondag 22 mei kan je ter afsluiting van de Internationale Scheldeweek de vele gezichten van het grensoverschrijdende natuurproject van de Hedwige Prosperpolder ontdekken. Spring in de huifkar voor een ritje langs de werken, klim in de hoogtewerker voor een panoramische blik op de omgeving, bezoek de expo over het project of volg één van de gidsen op een thematocht door de streek. Slikken, schorren en Scheldevissen staan ook op het programma. Meer info: www.hedwigeprosper.be.

Eveneens op zondag 22 mei opent het Museum voor Natuurwetenschappen gratis zijn deuren ter ere van de Internationale dag van de biodiversiteit. Iedereen is welkom om het Museum te bezoeken en in het bijzonder BiodiverCity, de nieuwe permanente zaal over biodiversiteit in de stad. Ook de stand van de campagne www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be zal van de partij zijn. Meer info: www.natuurwetenschappen.be.

Nog op 22 mei opent minister van leefmilieu Joke Schauvliege een nieuw speelbos in Roeselare. Er zijn diverse feestelijke activiteiten gepland voor jong en oud, zowel in het speelbos als in de ruimere omgeving: vroegmorgenwandeling, natuurzoektocht, gidsbeurten, activiteiten in het speelbos zelf, enz. Diverse infostands bieden informatie over bossen, bosdomeinen, speelbossen, recreatie, boomgaarden, fauna en flora, natuurbeleving, natuureducatie en natuur en landschap in het algemeen. Meer info:
www.roeselare.be/wonenenleven/stadsvernieuwing/projecten/speelbosoudemariaslindestraat.asp.

Tenslotte kan je op 22 mei van 9 tot 12 uur de tentoonstelling in het kader van het Internationaal Jaar van de Bossen bezoeken in de Victoriagalerij van de Universiteit Gent. Waar komen bossen voor? Welke planten en dieren leven er? Waarom zijn bossen zo belangrijk voor het leven op aarde? Welke zijn de grootste bedreigingen? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod. Toegang is gratis. De tentoonstelling loopt tot 24 december. Meer info: www.ugent.be/we/nl/diensten/plantentuin/nieuws/bossen.htm.

Van 24 t.e.m. 27 mei organiseert de Europese Commissie de stilaan traditionele Groene Week. Motto van dit jaar is “gebruik minder, leef beter”, en dat dankzij een efficiënter gebruik van de rijkdommen die ons omringen. Meer info: http://ec.europa.eu/environment/greenweek/index.html.

Van 27 t.e.m. 29 mei vindt Passiflora plaats in de Nationale Plantentuin. Met een uitgebreid aanbod aan tuinideeën en allerlei activiteiten is Passiflora een niet te missen kans voor alle tuinliefhebbers. De klemtoon ligt er op 'tuinbeleving' en 'tuinplezier'. Meer info: www.fleurshop.be/nl/events/passiflora/home.

Op zaterdag 28 mei opent Natuurpunt haar nieuwe tentoonstelling “Is er iets te zien?”, over natuurwaarnemingen vroeger en nu. Ook een groot deel van de unieke vogel- en zoogdierencollectie is dan opnieuw te bewonderen. ’s Namiddags wordt het Natuurpunt Huis opengesteld voor alle geïnteresseerden. Meer info: www.natuurpunt.be/nl/de-natuur-in/activiteiten/opendeurdag-natuurpunt-educatie_2334.aspx.

Op zondag 29 mei vieren honderd steden en gemeenten feest in het park. Centrale thema van de Dag van het Park dit jaar is 'Meer groen, 't zou deugd doen'. Samen met talrijke partners biedt het Agentschap voor Natuur en Bos vele leuke activiteiten voor jong en oud aan. Meer info: www.dagvanhetpark.be.

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni zijn er de Velt-ecotuindagen in Vlaanderen en Nederland. Meer dan 100 schitterende moestuinen, siertuinen en boomgaarden geven hun geheimen prijs. Tuinliefhebbers kunnen zich laten inspireren en informeren over een pientere en gezonde manier van tuinieren. Meer info: www.velt.be.

Eveneens op zaterdag 4 en zondag 5 juni houdt Natagora een sensibilisatieweekend over waterrijke milieu’s en amfibieën. Er worden wandelingen en andere activiteiten georganiseerd in meerdere provincies. Meer info: www.natagora.be/rainne/index.php?id=1342.

Van 4 tot 12 juni zet Roos Van Acker samen met partners als Vredeseilanden, Natuurpunt, Velt, de Fair Trade Gemeenten en de Natuurvrienden haar beste beentje voor tijdens de Bioweek. Maar ook heel wat boeren, koks, winkeliers, fabrikanten en andere organisaties zijn enthousiaste plannen aan het smeden. Klaar om ze te ontdekken en mee te smullen? Meer info: www.bioweek.be.

Op zondag 5 juni wordt er in het Silsombos gewandeld en gefietst voor meer biodiversiteit tijdens de Walk for Nature 2011. Op het programma o.a. een vroege vogelwandeling, een symposium over grensoverschrijdende natuur, wandel- en fietstochten, infostands, springkastelen, een show en andere randanimatie. Meer info: www.walkfornature.be.

Eveneens op zondag 5 juni kan je komen milieufeesten in Brussel. Een prima gelegenheid om deel te nemen aan allerlei animaties, kennis te maken met tal van Brusselse milieuactoren en milieuverenigingen en informatie in te winnen. Weldra meer info via: www.ibgebim.be.

Op zondag 12 juni vindt in het educatief centrum De Paddenbroek de Natuur.happening Pajottenland plaats. Je bent er welkom om een Europees beschermd paradijsplekje te ontdekken. Wandel of lift mee met de huifkar, proef bio-(h)eerlijkheden en beleef de boomgaard, ecologische moestuin en bijenhal. Meer info: http://natuurpuntpajottenland.blogspot.com/.

Van 18 t.e.m. 26 juni gaat Natagora op pad om zwaluwen en hun nesten te tellen. Doe je mee? Op de website vind je meer info en een brochure over deze handige vliegeniers. Meer info: www.natagora.be/index.php?id=790.

Op zondag 19 juli zet het Natuur- en Milieueducatiecentrum De Helix haar deuren open. Je kan er kennis maken met de werking van het centrum, de fototentoonstelling ‘boerennatuur op scherp’ bezoeken, deelnemen aan wandelingen met ervaren gidsen en infosessies volgen. Op de infomarkt ontdek je de verschillende aspecten van duurzame voeding. Kinderen kunnen doorlopend deelnemen aan leuke ateliers: zelf een insectenhotelletje maken en knutselen met natuurlijke materialen. En zoals de titel laat vermoeden staat proeven de hele dag centraal! Meer info: www.dehelix.be.

Tot begin oktober kan je in de Nationale Plantentuin de tentoonstelling “Groene omzwervingen” ontdekken. Als artist in residence exploreerde Sandrine de Borman een jaar lang de Nationale Plantentuin in al zijn facetten. Het resultaat van deze ontmoeting tussen kunst en wetenschap is een fascinerende tentoonstelling waarin oeroude wisselwerkingen tussen mensen en planten op een poëtische, genuanceerde en speelse manier gestalte krijgen. Tot begin november kan je er ook terecht voor de fototentoonstelling “Kriebelbeestjes van het bos”. Al gehoord van de eikenbladroller, hagenheld of biefstukzwam? Een fototentoonstelling toont de kleurenpracht van rupsen, vlinders en gallen. Meer info: www.plantentuinmeise.be.

Deel