NL | FR
foto

Nachtkaardespinnen

Amaurobiidae

Beschrijving

Drie soorten behoren tot deze familie, ook wel die van de woldraadspinnen genoemd: de huis, muur- en de grote kaardespin. Vóór de spinstof gebruiksklaar is om een web te weven, kaarden of kammen de vrouwtjes die, net zoals ook bij wol gedaan wordt vóór die tot draad kan gesponnen worden. De kaardespinnen lijken op onze grote huisspin maar hebben kortere poten. Het kopgedeelte is meestal wat donkerder en de poten zijn geringd. Mannetjes zijn over het algemeen kleiner dan de vrouwtjes en vaak wat bonter gekleurd. De mannetjes zijn te herkennen aan de knotsvormige palpen (monddelen) op hun kop. Geslachtsrijpe vrouwtjes lokken mannetjes met een aparte geur.

Biodiversiteit

Kaardespinnen bevinden zich algemeen in en rond het huis met een voorkeur voor die plaatsen waar veel insecten zitten, hun enige voedingsbron. De hoeveelheid spinnen wordt door de natuur geregeld. Zolang er prooien zijn, blijven er spinnen. Als je ze dood doet, hebben de overblijvende spinnen gewoon meer te eten. Hoe meer ze eten, hoe meer eieren ze dan weer leggen. Eenzelfde reactie krijg je als je hun web weghaalt. De spin zal nog een paar keer proberen haar web op dezelfde plaats te weven maar dan zal ze elders aan de slag gaan.

Bedreiging

Gelukkig zijn de meeste spinnen nachtdieren en kunnen ze zich daardoor grotendeels aan het oog van de mens onttrekken. Weinigen die immers stilstaan om een spin aan het werk te zien hoewel de manier waarop ze een web weven echt wel intrigerend is. Het is ons echter met de paplepel ingegeven dat spinnen vies, afschrikwekkend en gevaarlijk zijn. De soorten die in ons land voorkomen zijn echter niet giftig voor de mens.

Wist je dat?

De liefde bedrijven kan voor de mannetjes ernstige gevolgen hebben, vooral bij die soorten waar de vrouwtjes opvallend veel groter zijn. Als dank voor hun geleverde prestaties worden ze namelijk opgepeuzeld nog vóór de geslachtsdaad goed en wel beëindigd is.

Enkele cijfers om lekker te griezelen? In een doorsnee woonhuis tref je al gauw zo’n 1000 tot 2000 spinnen aan, velen daarvan zijn gelukkig (?) onooglijk klein. Een vierkante meter weiland huisvest volgens onderzoekers zo’n 130 spinnen, voor één ha wordt dat dan …jawel, vermenigvuldigen maar! Diezelfde wetenschappers gaan er van uit dat doorsnee genomen elke spin dagelijks 0,1 gram insect verorbert, die massa wil je vast aan het einde van een jaar niet in je huis zien liggen.
 

Meer weten?

Wil je meer weten over spinnen in het algemeen, bezoek dan zeker deze website. Als je echt gebeten bent, kan je terecht op de meer gespecialiseerd site van de Belgische spinnenvereniging.

Tip

Een spinnenweb laten hangen in je woonkamer is misschien wat teveel gevraagd maar in de kelder of garage kan het zeker geen kwaad. In plaats van ze dood te slaan kan je spinnen ook gewoon buitenzetten, vastpakken hoeft niet, er bestaan speciale instrumenten om spinnen en andere insecten op te pakken. En voor zij die echt bang zijn voor spinnen, er bestaan cursussen om daar wat aan te doen.
 

Deel