NL | FR
foto

Gewone of grijze garnaal

Crangon crangon

Beschrijving

De grijze garnaal wordt tot 9 cm lang en is doorzichtig grijs met vlekjes. Vaak is hij beter bekend in zijn gekookte vorm, met een bruine (ongepelde) of roze (gepelde) kleur.

Op de zeebodem valt een gewone garnaal helemaal niet op, je ziet hem bijna alleen als hij beweegt. De garnaal heeft namelijk een hele goede schutkleur. Hij heeft een half-doorzichtige zandkleur en de vlekjes op zijn rug lijken op zandkorrels. Bij gevaar kan de garnaal zich binnen 10 seconden helemaal ingraven.

Biodiversiteit

De grijze garnaal is een alleseter die ook van dode dieren durft smullen en soms zelfs heel jonge, en dus kleine, platvisjes verorbert. Zelf staat hij op het menu van (grotere) platvissen, zeehonden, vogels en uiteraard ... de mens. Gewone garnalen komen algemeen voor in de Noordzee. Ze hebben een voorkeur voor kale zand- of slibbodems in de kustwateren. Wanneer het kouder wordt, trekken ze naar dieper water.

Bedreiging

De grijze garnaal kende tussen 1975 en 2006 een terugval. Dit was wellicht in hoofdzaak te wijten aan vervuiling, onder andere door giftige stoffen, zware metalen ... Sinds 2007 zit de garnaal echter weer in de lift. Dat zou onder andere het gevolg kunnen zijn van een recent ingevoerd gebruiksverbod op tributyltin. Deze stof verhindert dat teveel dieren en algen zich vasthechten op de romp van schepen, maar is giftig. Bovendien blijkt de vervuilingsgraad van de garnalen ook sterk verbeterd. Goed nieuws dus voor de biodiversiteit, de garnaalvissers en ... onze smaakpapillen!

Wist je dat?

Slechts 1 op 50 000 garnaaleitjes groeit uit tot een volwassen garnaal. De rest wordt allemaal opgegeten of gaat op een andere manier dood.

Meer weten?

Op deze en deze webpagina vind je meer informatie over de grijze garnaal.

Tip

Een garnaal vangen met de blote hand is een hele kunst, omdat ze nogal onvoorspelbaar door het water schieten. Meestal heb je meer succes met een duwnetje. Dit netje duw je door het zand, waardoor de in het zand verstopte garnalen omhoog springen en in het net opgevangen worden. Garnalenvissers gebruiken klossen die over de zeebodem rollen om de dieren op te schrikken.

© foto: Hans Hillewaert

Deel