NL | FR
foto

Amerikaanse vogelkers

Prunus serotina

Beschrijving

De Amerikaanse vogelkers behoort tot de rozenfamilie en groeit zowel in struik- als in boomvorm. Hij bloeit uitbundig met grote trossen witte bloemen. De bessen zijn gegeerd door vogels en insecten, die zo mee zorgen voor de verspreiding. De bladeren en de pitten van de bessen zijn giftig.

In het begin van de 20ste eeuw werd de soort uit Amerika ingevoerd onder andere als bodemverbeteraar voor de arme zandgronden in de Kempen. De snelverterende bladeren zouden de zandgronden vruchtbaar maken. Het hout deed dienst ter onderstutting van mijngangen en wordt nu gebruikt om meubelen te vervaardigen.

Biodiversiteit

De Amerikaanse vogelkers is van het dominante type: onder zijn dicht bladerdek kan geen andere struik of boom kiemen of groeien. Hij groeit op bijna elke bodem en is zowat ongevoelig voor vorst, droogte en ziekte. Hij kreeg dan ook niet voor niets de bijnaam bospest mee.

In Amerika komt een schimmel voor die maakt dat de kiemplanten van de Amerikaanse vogelkers afsterven zodat een nieuwe boom zich niet dicht bij een oude boom kan ontwikkelen. Bij ons komt die schimmel echter niet voor met als gevolg dat de boom vrij spel krijgt.

Bedreiging

Indien niets wordt ondernomen om de opmars van deze boom te stuiten, dreigen bossen overwoekerd te worden ten koste van de eigen, gevarieerde soorten en de bijhorende levensgemeenschappen. Bossen en houtwallen zijn veel aantrekkelijker voor mens en dier wanneer de variatie groot is en de biodiversiteit hoog ligt. In tegenstelling tot de meeste andere bomen gaat de Amerikaanse vogelkers niet dood als je hem afzaagt, maar schiet hij integendeel langs alle kanten terug uit. Het huidige bosbeheer is er dan ook op gericht om de boom uit te roeien maar dat is een moeilijke en dure operatie. Door het inzetten van grazers als koeien en geiten probeert men de uitbreiding alvast in te dijken.

Wist je dat?

Als je zeker wil zijn dat je met een Amerikaanse vogelkers te maken hebt en niet met een inlandse, moet je de bladeren fijn wrijven, er komt een amandelgeur vrij.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp, klik hier. Of je kan een kijkje nemen op deze website.

Tip

Naast de Amerikaanse vogelkers zijn er heel wat andere exotische plantensoorten die onze natuur bedreigen, sommige na te zijn ontsnapt uit tuinen. Door het aanplanten van inheemse struiken en bomen, draag je bij aan een grotere variatie in je tuin.

© foto: Marie Pairon

Deel