NL | FR

Biodiversiteit in België - Bijen in de kijker

thumbnailTaal: Nederlands
Thema: Biodiversiteit
Niveau: Basisonderwijs - 1ste graad SO - 2de graad SO - 3de graad SO - Particulier - School - Vereniging

Download de publicatie

bijen, bestuiving, biodiversiteit

Beschrijving

Met dit educatieve boekje willen we leerkrachten en leerlingen uit het secundair onderwijs en leerkrachten van andere onderwijsniveaus de nodige informatie aanreiken en uitleggen hoe belangrijk bijen zijn. Hun aanwezigheid in de natuur is cruciaal. Als belangrijkste bestuivers spelen ze een hoofdrol in het behoud en het evenwicht van de meeste ecosystemen.

Het behoud van onze landschappen en de productie van talrijke voedingsmiddelen, geneesmiddelen en vezels voor kleding en beschutting hangen af van hun aanwezigheid, het behoud van hun diversiteit en hun goede gezondheid. Nochtans krijgen de bijen rake klappen en worden ze bedreigd.

Dit boekje biedt eveneens een pedagogische ondersteuning om de grote thema’s van de biologie, zoals de classificatie, evolutie, aanpassingen, ecologie en ecosystemen, aan bod te laten komen. In het laatste onderdeel doen we een oproep tot actie en tot inzet voor het behoud van de bijen en de natuur.

Deze brochure werd samen met de website www.levedebijen.be ontworpen in het kader van de campagne www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be.

Talrijke aanvullende informatiebronnen onder de vorm van brochures, boeken, websites, filmpjes, artikels en vele andere zijn beschikbaar op www.levedebijen.be. Daarnaast zullen op deze website ook werkbladen ter beschikking worden gesteld. Leerlingen van alle onderwijsniveaus zullen deze kunnen invullen of gebruiken om bijen te observeren of dieper in te gaan op het onderwerp.

Het boekje kan worden besteld per e-mail (biodiversiteit@natuurwetenschappen.be) of per telefoon (02 627 45 4502 627 45 45).

Uitgever

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Maker

I. Coppée en M. Peeters

Deel