NL | FR
foto

Roodborst

Erithacus rubecula

Beschrijving

De roodborst, één van onze meest agressieve zangvogels, maakt het je wel gemakkelijk, vergissen is uitgesloten. Opvallende rode borst en erg brutaal, andere vogels zullen het geweten hebben als er eentje in de buurt zit. De roodborst is een holenbroeder, hij broedt niet enkel in halfopen nestkasten maar hij bouwt zijn nest ook wel eens in een oude schoen of onder een bloempot.

Biodiversiteit

Hij leeft van ongewervelde dieren: kleine insecten maar ook grotere dieren zoals spinnen, duizendpoten en regenwormen. Bij een dalend voedselaanbod schakelt hij over op bessen, vruchten en graszaden. We denken soms het hele jaar door dezelfde roodborst te zien maar dat klopt niet helemaal: roodborstjes die in de tuin broeden blijven in de regel bij ons overwinteren. Die roodborstjes die in het bos broeden trekken zuidelijker naar Spanje en andere landen rond de Middellandse Zee. Wij krijgen ook noordelijk broedende roodborstjes op bezoek. De vogel trekt ’s nachts.

Bedreiging

De roodborst is redelijk onverdraagzaam, zijn oranje borst gebruikt hij als afweermiddel om eventuele indringers af te schrikken. Omdat er geen uiterlijk merkbaar verschil is, worden ook vrouwtjes agressief onthaald tot hij zijn vergissing inziet en overschakelt op hofmakerij. Bij de mannetjes is een gevecht op leven en dood tussen twee rivalen niet denkbeeldig.

Wist je dat?

De roodborst is een uitzondering op de algemene regel bij de zangvogels nl. dat het alleen de mannetjes zijn die zingen. Zo niet bij de roodborst, zowel meneer als mevrouw geven een parelende zang ten gehore.

Meer weten?

Meer informatie over het project ‘Vogels voeren en beloeren’ van Natuurpunt vind je hier. Op deze website vind je ook meer info over tuinvogels.

Tip

De roodborst is gesteld op zijn privacy, zijn territorium is al gauw een halve hectare groot. Meer dan één nestkast ophangen in je tuin heeft dan ook niet veel zin, tenzij die zeer groot zou zijn. Dat je niet gauw twee soortgenoten aan je voedertafel zal zien is een logisch gevolg van die grote behoefte aan ruimte.

© foto: Ivan Steenkiste

Deel